Hoefbevangenheid bij paarden en pony’s is één van de meest gevreesde pijnlijke aandoeningen in de paardenwereld en is na koliek doodoorzaak nummer twee. Er is sprake van een ontsteking in de hoeven. Deze veroorzaakt onder andere een zwelling tussen hoefcapsule en hoefbeen wat wederom resulteert in hevige pijn. Bij een hoefbevangen paard zijn de lamellen, de verbinding tussen de externe (hoefcapsule) en interne (hoefbeen) structuren, van den hoef verzwakt en kunnen deze oprekken en/of (gedeeltelijk) loslaten.

YouTube

Dieses YouTube-Video ist derzeit noch deaktiviert, damit keine unerwünschte Datenübertragung zu YouTube stattfindet. Wenn Sie dieses YouTube-Video aktivieren und anzeigen möchten klicken Sie bitte auf den untenstehenden Link. Bitte beachten Sie: Damit werden Daten übermittelt, zu deren Art, Umfang und Verwendungszweck wir keine Auskünfte geben können.

YouTube-Video aktivieren und anzeigen

Mehr Infos zu den Datenschutzbestimmungen von YouTube finden Sie hier

De oorzaken van hoefbevangenheid zijn divers en de wetenschap is er nog steeds niet helemaal over uit wat precies in het lichaam en specifiek in de hoeven gebeurd voor en tijdens een hoefbevangen periode. Feit is dat hoefbevangenheid gedurende de laatste decennia beduidend heeft toegenomen, wat ermee te maken heeft dat veel paarden suboptimaal gehuisvest worden (denk hierbij vooral aan de juiste hoefverzorging, de juiste beweging in de juiste hoeveelheid over de juiste ondergronden en de juiste voeding).

Omdat de oorzaken en triggers zeer divers zijn en de wetenschap, dierenartsen en hoefsmeden/verzorgers tegenstrijdige en onduidelijke resultaten behalen, is de behandeling en het management van hoefbevangen paarden tenminste net zo divers en tegenstrijdig. Het paard en ook zijn eigenaar zijn hier de dupe van, wat tot verkeerde beslissingen kan leiden. Ook al zien wij in de afgelopen jaren een positieve ontwikkeling in het management van hoefbevangen paarden, en vooral het voorkomen hiervan, raken jaarlijks nog steeds duizenden paarden (opnieuw) bevangen.

Start typing and press Enter to search