Om een paard ook op blote voeten ten alle tijden zonder extra hoefbescherming over verschillende ondergronden te kunnen laten lopen zijn een aantal dingen van groot belang. De voor mij belangrijkste punten van aandacht hierbij zijn een goede hoefgezondheid, desbetreffende huisvesting en tijd om het paard eraan te kunnen laten wennen.
Lang niet ieder paard zal hiertoe (onmiddellijk) in staat zijn!

Of een paard wel of niet tijdelijke hoefbescherming in vorm van bijvoorbeeld hoefschoenen nodig heeft hangt van veel verschillende factoren af, zoals de conditie/geschiedenis van de hoeven en het gehele paard, de huisvesting en op welke manier het paard gebruikt wordt.

Ik ben van mening dat lang niet ieder paard ten alle tijden over elke ondergrond op blote voeten zonder ‘gevoeligheid’ of beter gezegd voorzichtigheid zou moeten kunnen lopen, zeker niet als de omstandigheden in welke het paard leeft en de omstandigheden in welke het paard gebruikt wordt te ver uit elkaar liggen en/of het paard minder gezonde hoeven (pathologieën) vertoond. Tijdelijke hoefbescherming kan dus een prima hulpmiddel zijn om het paard zo comfortabel mogelijk te laten lopen.

YouTube

Dieses YouTube-Video ist derzeit noch deaktiviert, damit keine unerwünschte Datenübertragung zu YouTube stattfindet. Wenn Sie dieses YouTube-Video aktivieren und anzeigen möchten klicken Sie bitte auf den untenstehenden Link. Bitte beachten Sie: Damit werden Daten übermittelt, zu deren Art, Umfang und Verwendungszweck wir keine Auskünfte geben können.

YouTube-Video aktivieren und anzeigen

Mehr Infos zu den Datenschutzbestimmungen von YouTube finden Sie hier

Het lopen op blote voeten blijft qua functionaliteit van de hoeven en ondersteuning van het gehele lichaam de meest effectieve en meest gezonde oplossing, echter is het soms verstandig om het paard in bepaalde situaties, zoals bijvoorbeeld hierboven genoemd, (tijdelijk) te beschermen. Het is in zulke gevallen dan vaak afwegen tussen functionaliteit en comfort. Gaat het paard minder comfortabel lopen heeft dit ook invloed op zijn functionaliteit (denk hierbij bv. aan schokdemping, bloedsomloop en afwikkelingspatroon). Omdat een hoefbescherming, zoals bijvoorbeeld hoefschoenen, in de meeste gevallen slechts voor een relatief korte periode gebruikt wordt is de eventuele vermindering van de functionaliteit zeker een zeer goede compromis met het verhoogde comfort.

In sommige situaties, zoals bijvoorbeeld hoefbevangenheid en andere pathologieën, is het ook verstandig en noodzakelijk om de hoef voor een langere tijd te beschermen en te ondersteunen. Gaat het paard namelijk door pijn in zijn hoeven minder bewegen heeft dit onder andere gevolgen voor de genezing van de pathologie en uitwerkingen op het gehele lichaam. Een hoefbescherming welke de functionaliteit zo min mogelijk belemmerd en het comfort zo veel mogelijk vergroot is hierbij de gewenste oplossing.

Het soort hoefbescherming waar ik als hoefverzorger achter kan staan zijn hoefschoenen. Hoefschoenen worden steeds vaker met groot succes ingezet. Gedurende de afgelopen jaren heeft er dan ook veel ontwikkeling op het gebied hoefschoenen plaats gevonden. Ze passen steeds beter, zijn voor meer disciplines geschikt en bieden  het paard meer comfort zonder de functionaliteit van zijn hoeven te veel te beïnvloeden.
Hoefschoenen zijn zeer breed inzetbaar, van het gebruik tijdens het recreatieve of sportieve rijden, voor de overgang van ijzer naar blote hoeven of voor het gebruik als therapieschoen bij bijvoorbeeld hoefbevangenheid en andere hoefproblemen.

Het voor mij meest belangrijke voordeel van hoefschoenen tegenover andere hoefbescherming is dat hoefschoenen alleen dan gedragen moeten worden als het echt nodig is en het paard de rest van de dag op blote hoeven kan lopen en de hoeven hierdoor fysiologisch correct kunnen werken (mits de hoefverzorging correct is!).
Hoefschoenen worden altijd individueel aangemeten. Er wordt gekeken naar het paard, zijn hoeven, de beweging en voor welke doeleinden de hoefschoenen bedoeld zijn.

In mijn praktijk werk ik voornamelijk met 3-4 verschillende merken en modellen. Echter bestaan er uiteraard nog een veeltal andere mogelijkheden. De keuze van de desbetreffende hoefschoen is altijd afhankelijk van de individuele situatie, het paard en zijn eigenaar.
Graag kom ik ook naar u toe om optimaal advies rond om verschillende mogelijkheden te geven.

Start typing and press Enter to search